Proste, wręcz może banalne danie - zapiekanka z ziemniaków i batatów przyprawiona naturalną przyprawą - Vegeta Natur. Podana z sosem śmietanowo-czosnkowym smakuje doskonale zarówno jako samodzielne danie jak i dodatek do drugiego dania.
700 g batata
800 g ziemniaków
4 łyżki oleju
2 łyżeczki Vegety Natur
gałązka rozmarynu
Bataty i ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Wlać olej, wsypać Vegetę Natur, wymieszać. Układać w naczyniu żaroodpornym naprzemiennie ziemniaki i bataty w pozycji pionowej. Na wierzch ułożyć gałązkę rozmarynu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 50-55 minut.
sos:
200 g kwaśnej śmietany 12%
4 ząbki czosnku
sól
szczypiorek
Śmietankę wymieszać z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, solą i szczypiorkiem. Podawać do ziemniaków.
Uwielbiam bataty.
OdpowiedzUsuńWpadnij i do mnie :)
www.natalia-i-jej-świat.pl
nie mogę się przekonać do batatów poza dodatkiem do zup kremów...
OdpowiedzUsuńPyszne !
OdpowiedzUsuń