biszkopt:
6 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki maki pszennej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
ok. 50 ml wody do nasączenia biszkoptu
Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić, wlać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy o wymiarach 31x22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 30-35 minut. Ostudzić, przekroić wzdłuż na pół.
masa jabłkowa:
1,2 kg jabłek
1 płaska łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wsypać cukier i cynamon, wymieszać. Dusić przez kilka minut pod przykryciem a potem bez przykrycia do momentu odparowania soku i powstania gęstej masy jabłkowej. Gorące jabłka wyłożyć na spodni blat biszkoptu, przykryć drugim blatem biszkoptu, lekko docisnąć. Nasączyć wodą, posmarować kajmakiem (zostawić 2-3 łyżki do masy śmietanowej).
400 ml kajmaku w puszce (zostawić 2-3 łyżki do masy śmietanowej)
masa śmietanowa:
300 ml śmietanki kremówki
250 g mascarpone
3 łyżki kajmaku
Do miski wyłożyć mascarpone, miksując powoli dolewać śmietankę. Do ubitej masy dodać kajmak, ponownie krótko zmiksować. Wyłożyć na warstwę kajmakową, wyrównać. Posypać tartą na tarce czekoladą. Schłodzić.
Aż slinka leci na takie apetyczne ciasto!
OdpowiedzUsuń