środa, 20 marca 2019

Śniadaniowe pizzerinki

     W swojej zamrażarce zawsze mam zapas różnych mrożonych warzyw. Są one świetnym rozwiązaniem w okresie zimowym by przygotować w krótkim czasie pyszny obiad. Mrożenie jest chyba najlepszym sposobem na zatrzymanie w warzywach i owocach wszystkich drogocennych składników mineralnych i witamin. Hortex jest dla mnie liderem wśród mrożonek i firmą które najbardziej ufam ze względu na jakość. 
Moje pizzerinki, zielone jak wiosna, są inne niż zazwyczaj. Nie ma tu ketchupu, wędlin ale za to są pełne warzyw a ich "oczkiem" są sadzone jajka przepiórcze. Świetne na ciepło i na zimno.


ciasto (porcja na 6 szt.):
20 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
3/4 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
2 szklanki mąki pszennej

dodatki:
ok. 6 łyżeczek pesto
kilka małych różyczek brokuła (ok. 12)
ok. 80-100 g mrożonego zielonego groszku Hortex
ok. 100 g mrożonego bobu Hortex
kilka pasków czerwonej papryki
6 pomidorków koktajlowych
garść listków świeżego szpinaku
6 jajek przepiórczych
5-6 łyżeczek parmezanu

Do miski pokruszyć drożdże, wlać mleko, wymieszać. Dodać sól, olej i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 6 równych części. Każdą z nich uformować na owalny/okrągły kształt.
Bób i zielony groszek ugotować według przepisu na opakowaniu.
Wierzch posmarować pesto, wyłożyć listki szpinaku, surowe różyczki brokuła, bób, paski papryki, pomidorki koktajlowe (zostawiamy miejsce na środku na jajko przepiórcze, które razem z zielonym groszkiem dodajemy później). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 15 min. Jajka przepiórcze wybić pojedynczo na spodki, delikatnie wylać na środek podpieczonych pizzerinek, dodać zielony groszek, posypać parmezanem. Piec jeszcze do ścięcia się białka (ok. 4-5 minut).

Wiosenny konkurs od Matki Natury

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz