Chlebek świetnie smakuje solo lub tylko z masłem ale można używać go zamiast "zwykłego" chleba jako podstawę do kanapek. Na drugi dzień zachowuje wilgotność i świeżość. Pięknie będzie wyglądał na świątecznym stole :)
100 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
3 duże jajka
100 ml śmietanki kremówki 30%
1/4 szklanki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
180 g mąki pszennej
30 g startego na tarce żółtego sera
1 ugotowane na twardo jajko
Szpinak rozmrozić, krótko podsmażyć na patelni, ostudzić. Dodać jajka, śmietankę, olej, proszek do pieczenia, sól i mąkę, zmiksować. Dodać starty żółty ser, jeszcze raz krótko zmiksować. Wyłożyć do formy keksowej, wyrównać. Jajko pokroić w kostkę, posypać po wierzchu ciasta, łyżką delikatnie wcisnąć w środek chlebka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30-35 minut.
wygląda bardzo wiosennie:)
OdpowiedzUsuń