składniki:
- 200 ml mleka
- 35 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 4 żółtka
- 400 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- garść rodzynek
Do mleka dodać pokruszone drożdże, wymieszać do ich rozpuszczenia. Wsypać cukier, cukier waniliowy, sól, rozpuszczone i ostudzone masło, żółtka oraz mąkę, krótko wyrobić ciasto. Wsypać rodzynki, jeszcze raz krótko wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu krótko przerobić, wyłożyć do formy na babkę, odstawić do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do suchego patyczka, ok. 30-35 minut.
żółciutka! wygląda imponująca:)
OdpowiedzUsuń