wtorek, 16 kwietnia 2019

Gulasz z jajkiem

     Przepis na bardzo smaczny gulasz z jajkiem zrobiony z polędwiczek wieprzowych i przecierem pomidorowym. Oryginalnym dodatkiem są tu gotowane jajka przepiórcze dzięki który świetnie taka potrawa będzie prezentowała się również na Świątecznym stole :) Do tego dania użyłam koncentratu pomidorowego :)
gulasz z jajkiem

Składniki:
  • ok. 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • 6 jajek przepiórczych
  • 100 ml wody
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • ok. 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki białego pieprzu
  • ew. 1 łyżeczka mąki pszennej

Przepis:

Polędwiczkę wieprzową pokroić w wąskie paski, krótko obsmażyć na oleju. Dodać drobno pokrojoną cebulę i półplasterki pieczarek, ponownie krótko podsmażyć. Do wody dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, wlać do mięsa. Doprawić solą, słodką i ostrą papryką oraz białym  pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Wlać śmietankę kremówkę, wymieszać. Jeśli jest za rzadki można zagęścić łyżeczką mąki pszennej wymieszaną z małą ilością wody.
Jajka przepiórcze ugotować na twardo. Przekroić na połówki. Najlepiej dołożyć je do gulaszu już na talerzu. Podawać z kaszą jaglaną.

1 komentarz: