Składniki:
- ok. 500 g polędwiczki wieprzowej
- 300 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 6 jajek przepiórczych
- 100 ml wody
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- ok. 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/3 łyżeczki białego pieprzu
- ew. 1 łyżeczka mąki pszennej
Przepis:
Polędwiczkę wieprzową pokroić w wąskie paski, krótko obsmażyć na oleju. Dodać drobno pokrojoną cebulę i półplasterki pieczarek, ponownie krótko podsmażyć. Do wody dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, wlać do mięsa. Doprawić solą, słodką i ostrą papryką oraz białym pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Wlać śmietankę kremówkę, wymieszać. Jeśli jest za rzadki można zagęścić łyżeczką mąki pszennej wymieszaną z małą ilością wody.
Jajka przepiórcze ugotować na twardo. Przekroić na połówki. Najlepiej dołożyć je do gulaszu już na talerzu. Podawać z kaszą jaglaną.
wygląda z tymi jajeczkami rzeczywiście świątecznie:)
OdpowiedzUsuń