środa, 10 kwietnia 2019

Pomidorowe bułeczki

     Niekonwencjonalne użycie przecieru pomidorowego. Dodałam go do ciasta na bułeczki śniadaniowe. Dzięki temu uzyskałam piękny pomarańczowy kolor i zaskakująco pyszny smak :) Trudno się zatrzymać na zjedzeniu tylko jednej ;)

porcja na 8 bułeczek:
1 szklanka mleka
4 zaokrąglone łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 płaska łyżeczka soli
20 g świeżych drożdży
2 łyżki oleju
400 g mąki pszennej
7 suszonych pomidorów
1 łyżeczka czarnuszki

Do miski wlać mleko, dodać przecier pomidorowy, olej, sól oraz pokruszone drożdże, rozetrzeć łyżką do ich rozpuszczenia. Wsypać mąkę, krótko wyrobić. Suszone pomidory pokroić w cienkie paseczki, dodać do ciasta, jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na 8 równych części, uformować bułeczki. Ułożyć na blaszkę, lekko spłaszczyć. Wierzch posmarować wodą i posypać czarnuszką. Odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15-17 minut.

3 komentarze: