piątek, 31 maja 2019

Łaciate gofry

     Chrupiące gofry - dzięki gofrownicy Dezal :) Tym razem zrobiłam je w dwóch smakach w jednym gofrze - śmietankowym i kakaowym. Wyszły łaciate, bardzo smaczne :) Podałam je ze świeżymi truskawkami, bananami i tartą karmelową czekoladą. Idealne do zrobienia na jutrzejszy Dzień Dziecka :)
gofry:
3 jajka
50 ml oleju
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 płaska łyżka kakao

Białka wybić do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier, ubić na sztywną pianę.
Do drugiej miski wlać olej, dodać żółtka, mleko i mąkę, zmiksować. Dołożyć ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Z powstałego ciasta odłożyć ok. 4 - 5 łyżek ciasta, wsypać kakao, zmiksować.
Na rozgrzaną gofrownicę wlać odpowiednią ilość białego ciasta a na nią łyżką nałożyć niewielkie kakaowe łatki. Smażyć.
Podawać ze świeżymi truskawkami, bananami i tartą karmelową lub białą czekoladą.

1 komentarz: