wtorek, 4 czerwca 2019

Mini serniczki z ricotty i truskawkami

     Pyszne, banalnie proste mini serniczki pieczone na gotowych biszkoptach z truskawką na wierzchu. Mino bardzo małej ilości cukru są dostatecznie słodkie ponieważ ricotta jest słodkim serem lecz jeśli będziecie chcieli zamienić na ser twarogowy wówczas należy zwiększyć ilość cukru.
Piekłam je w piekarniku Electrolux i to prawda że wychodzą w nim pyszne serniki :)
8 sztuk:
250 g ricotty
2 średniej wielkości jajka
1 zaokrąglona łyżka cukru
1 zaokrąglona łyżka mąki pszennej
4 podłużne biszkopty
4 duże truskawki

Do miski wyłożyć ricottę, dodać całe jajka, cukier i mąkę, krótko zmiksować.
Biszkopty przekroić na połówki, w razie potrzeby odkrajać jeszcze kawałek by dopasować do dna papilotek włożonych do metalowej formy na muffinki, a odkrojony kawałek ułożyć obok.
Na biszkopty wylać masę serową, wyrównać. Truskawki umyć, osuszyć, przekrawać na połówki, ułożyć po jednej połówce na wierzch każdego serniczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz