Puszyste, delikatne ciasto z mąką kukurydzianą. Zupełnie inne niż z samą mąką pszenną. Robiłam je w wersji bez owoców i z rabarbarem i obie były bardzo dobre ale równie dobrze można zrobić je z innymi owocami np. z truskawkami :) Przepis stąd Bardzo polecam :)
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże jajko
ew. 2 łodygi rabarbaru
2 łyżki cukru perlistego
Do miski wsypać mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Wlać mleko i olej, wbić całe jajka, krótko zmiksować. Wylać do formy o wymiarach 25x20 cm lub do tortownicy o średnicy 25 cm, wyrównać.
Rabarbar pokroić w cienkie paski, posypać po wierzchu ciasta. Wierzch posypać cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25-30 minut.
Przepis jak znalazł - robią porządki natrafiłam na otwartą mąkę kukurydzianą. I teraz już wiem, co z nią zrobię :)
OdpowiedzUsuń