Ciasto bez pieczenia. Dwie masy na bazie budyniu i masła przeplatane maczanymi w galaretce biszkoptami. Wierzch to gruba warstwa galaretki z owocami. Ciasto które pamiętam z dzieciństwa :)
masa budyniowa:
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
2 żółtka
6 kostek mlecznej lub gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
200 g miękkiego masła
Do garnka wlać szklankę mleka, wsypać cukier, zagotować. Do pozostałej pół szklanki mleka dodać budyń i żółtka, roztrzepać trzepaczką. Cały czas mieszając wlać do gorącego mleka. Ponownie wstawić na palnik, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. pół minuty do zgęstnienia.
Połowę budyniu wlać do miski. Do pozostałego budyniu wrzucić połamaną na kostki czekoladę, mieszać do jej rozpuszczenia. Czekoladowy budyń wlać do drugiej miseczki. Oba budynie przykryć folią aluminiową tak by dotykała powierzchni budyniu. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Do miski wyłożyć połowę (100 g) miękkiego masła, miksując dodawać po łyżce wystudzonego jasnego budyniu.
Do drugiej miski wyłożyć resztę (100 g) masła, wsypać łyżkę kakao. Miksując dodawać po łyżce wystudzonego czekoladowego budyniu.
galaretka:
120 g biszkoptów
2 truskawkowe galaretki
3 szklanki wody
1/2 szklanki jagód
100 g truskawek
100 g malin
50-100 g wiśni
Do garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Zestawić z palnika, wsypać galaretki, wymieszać do ich rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej.
Do niedużej miseczki przelać ok. 3/4 szklanki galaretki. Maczać w niej biszkopty i układać na dno tortownicy. Wyłożyć jasną masę budyniową, wyrównać. Ponownie maczać w galaretce i układać na masie drugą połowę paczki biszkoptów. Na wierzch wyłożyć czekoladową masę budyniową, wyrównać.
Do pozostałej galaretki wyłożyć owoce, wymieszać. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz