Bigos z młodej kapusty z pomidorami. Lekkie i bardzo łatwe danie na letnie dni. Nie potrzeba do niego wielu składników. Przypraw nie dodawałam prawie wcale bo same warzywa dają dużo smaku. Żeby danie było bardziej syte, można dodać trochę kiełbasy pokrojonej w półplasterki i lekko podsmażonej.
1 główka młodej kapusty
1 marchewka
1 duży pomidor
1 mała cebulka
1 łyżka oleju
300 ml wody
1 łyżka mąki pszennej
sól
biały pieprz
Kapustę posiekać, wrzucić na wrzącą wodę, gotować 5 minut, odcedzić. Zalać świeżą wodą (ok. 300 ml), dodać marchewkę startą na tarce o dużych oczkach oraz obrany ze skórki i drobno pokrojony pomidor, wymieszać. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oleju, dodać do kapusty. Doprawić solą i pieprzem, gotować ok. 15 minut. Mąką prószyć po wierzchu kapusty cały czas przy tym mieszając. Gotować jeszcze ok. 2 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz