Gotowany sernik czyli sernik bez pieczenia ;) W wersji letniej, na biszkoptach, z wierzchem pełnym truskawek zalanych galaretką. Równie dobrze można użyć tu inne owoce czy inny smak galaretki. Pyszny, lekki, orzeźwiający. Polecam!
ok. 10 podłużnych biszkoptów
masa serowa:
500 g twarogu w kostce
3 duże jajka
1/2 szklanki cukru
1 budyń waniliowy bez cukru
1 łyżka masła
ok. 400 g świeżych truskawek
1 galaretka truskawkowa
300 ml wody
Do miski przełożyć twaróg, dodać jajka, budyń w proszku i cukier, zmiksować blenderem. Przełożyć na patelnię, mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować do gęstnienia.
Na dno tortownicy o średnicy 23 cm ułożyć biszkopty, wylać gorącą masę serową, wyrównać. Odstawić do ostudzenia.
Do garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, wsypać galaretkę, mieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić.
Na wierzch masy serowej ułożyć połówki truskawek, zalać galaretką. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz