piątek, 28 czerwca 2019

Wieloowocowe drożdżówki

     Puszyste, miękkie ciasto drożdżowe a na nim różne owoce które teraz można zerwać w ogrodzie lub kupić na targu. Dałam tu morele, czarną porzeczkę, agrest, wiśnie i truskawki ale równie dobrze można zamienić na inne swoje ulubione owoce. Całość po upieczeniu polałam lukrem :) Palce lizać :)
 12 sztuk:
200 ml mleka
3 łyżki cukru
1 jajko
1 saszetka suszonych drożdży
70 g rozpuszczonego masła
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
450 g mąki pszennej

2-3 morele
ok. 1/3 szklanki czarnej porzeczki
ok. 1/3 szklanki agrestu
ok. 1/2 szklanki wiśni
ok. 1/2 szklanki truskawek

Drożdże przesypać do miski, posypać cukrem, zalać ciepłym ale nie gorącym mlekiem, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać jajko, masło, cukier waniliowy i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części, każdą z nich rozwałkować na prostokąt, pokroić na 6 kwadratów. Na wierzch ułożyć owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut. Gotowe polać lukrem.

lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka wody

Do szklanki wsypać cukier, wlać wodę, rozetrzeć łyżką. W razie potrzeby dodać trochę więcej cukru lub dodać odrobinę więcej wody.

1 komentarz: