W takie upały doskonałym deserem są naleśniki. Te nadziewane są białym serem i polane owocową salsą z truskawek, jagód leśnych, mięty i miodu. Dla chętnych była jeszcze bita śmietana ;) Fantastyczne, lekkie danie :)
porcja na ok. 13-14 naleśników:
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 duże jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki oleju
Do miski wlać mleko, dodać mąkę, jajka, cukier waniliowy i olej, zmiksować. Wlać wodę, jeszcze raz krótko zmiksować. Z powstałego ciasta usmażyć naleśniki.
serowe nadzienie:
500 g białego sera w kostce
100 ml słodkiej śmietanki 12%
2-3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Do miski wyłożyć ser, dodać słodką śmietankę, cukier i cukier waniliowy, zmiksować blenderem. Nadziewać naleśniki.
owocowa salsa:
300 g truskawek
1 szklanka jagód leśnych
1 łyżka płynnego miodu
kilka listków mięty
Jagody umyć na sitku, odstawić do odcieknięcia. Truskawki pokroić w drobną kostkę, dodać miód i posiekaną miętę, jeszcze wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz