sobota, 22 czerwca 2019

Torcik pełnia lata

     Lekki torcik z kolorowymi owocami które daje nam lato :) Na cienkim, ucieranym cieście wyłożona jest masa śmietanowa z galaretką cytrynową. Wierzch wypełniają owoce zalane cytrynową galaretką. Pyszne!

ciasto:
80 g miękkiego masła
80 g cukru
100 g mąki pszennej
1 duże jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
50 ml mleka

Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać cukier, mąkę, jajko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mleko, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 25-26 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 20 minut. Ostudzić bez wyjmowania z formy.

masa:
1 galaretka cytrynowa
1/2 szklanki wody
1 szklanka śmietanki kremówki 30%

Do garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, wsypać galaretkę, mieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej. Galaretka musi pozostać płynna.
Śmietankę ubić, wlewać powoli, cały czas przy tym miksując, płynną galaretkę. Wyłożyć na ostudzone ciasto, wyrównać. Wstawić do lodówki.

owocowy wierzch:
1 brzoskwinia
1 kiwi
ok. 20 truskawek
garść borówek
1 galaretka cytrynowa
1/2 szklanki wody

Brzoskwinię i kiwi pokroić na cienkie plasterki. Kiwi wyłożyć na sitko, przelać wrzącą wodą (likwidujemy tym enzymy które nie pozwalają tężeć galaretce).
Truskawki przekroić na połówki.
Do garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, wsypać galaretkę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Ponownie lekko podgrzać (ale nie doprowadzić do wrzenia!), dodać plasterki brzoskwini i kiwi, jeszcze raz lekko podgrzewamy. Odstawić do ostudzenia (galaretka ma pozostać płynna).
Na masę wyłożyć truskawki, brzoskwinie i kiwi wyjęte z galaretki, posypać borówkami. Wszystko zalać płynną galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz