poniedziałek, 29 lipca 2019

Śmietanowiec z czarną porzeczką

     Proste ciasto ucierane którego bazą jest kwaśna śmietana. Wierzch posypany jest czarną porzeczką. Wilgotne, mięsiste, można zrobić je z innymi sezonowymi owocami. Robi się go dość szybko więc można go upiec w przerwie między robieniem przetworów ;)

ciasto:
1 duży kubek śmietany 12% (300 g)
3/4 kubka cukru
200 g miękkiego masła
5 dużych jajek
450 g mąki pszennej
3 zaokrąglone łyżeczki proszku do pieczenia
300 g czarnej porzeczki

Do miski wyłożyć śmietanę, dodać cukier, miękkie masło, całe jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć na prostokątną blaszkę o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Na wierzch rozsypać umyte i osuszone porzeczki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do suchego patyczka ok. 50 minut. Ostudzić.

lukier:
2 łyżki czarnej porzeczki
1-2 łyżki wody
3/4 szklanki cukru pudru

Czarną porzeczkę rozgnieść, wyłożyć na małą patelnię, podlać wodą, dusić pod przykryciem ok. 2-3 minut. Przetrzeć przez sitko, dodać do cukru pudru, rozetrzeć łyżką. W miarę potrzeby dodać odrobinę wody lub cukru pudru. gotowym lukrem polać ciasto.

1 komentarz: