poniedziałek, 16 września 2019

Małosolna/kiszona papryka

     Sezon na paprykę w pełni więc korzystam z niej na różne sposoby. Ostatnio zajrzałam do małej książki z 1986 r. "Papryka". Skorzystałam z przepisu na kiszoną paprykę tylko nieznacznie go zmieniłam zmniejszając ilość soli i rezygnując z gorczycy. Po 3 dniach była jędrna, w smaku bardzo podobna do kiszonych ogórków :)
500 g świeżej, jędrnej papryki
500 ml wody
15 g kamiennej soli
gałęzie kopru
czosnek
chrzan
liście z czarnej porzeczki

Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić na mniejsze części.
Do każdego słoika włożyć po 3 ząbki czosnku, 2 nieduże kawałki korzenia chrzanu, kilka gałązek i baldachim kopru. Dopełnić papryką. Na wierzch ułożyć liście czarnej porzeczki.
Wodę z solą zagotować, odstawić na ok. 3 minuty, zalać paprykę, zakręcić. Po 2-3 dniach (zależy od temperatury pomieszczenia) będzie gotowa małosolna papryka. Po ok. 5 dniach papryka się ukisi. Można wtedy wstawić ją do lodówki do bieżącego użycia lub ją spasteryzować, wtedy zatrzyma się proces dalszego kiszenia.

1 komentarz: