O tej porze gdy noce są chłodne przydomowy winogron robi się najsłodszy :) Koniecznie wypróbujcie ten przepis na winogronowe ciasto bez pieczenia. Robi się go dość szybko a smakuje pysznie :) No i ten kolor ...
1 paczka delicji jagodowych
500 g ciemnego słodkiego winogronu (domowego)
1 galaretka przeźroczysta lub czerwona/różowa
2 łyżeczki żelatyny
50 ml wody
400 ml śmietanki kremówki 30%
Żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia na ok. 3-5 minut.
Winogron umyć, oczyścić z gałązek. Przełożyć do garnka, lekko rozgnieść, dusić pod przykryciem ok. 5-10 minut. Przetrzeć przez sitko. Ponownie mocno podgrzać, wsypać galaretkę, mieszać do jej rozpuszczenia. Dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać aż się całkowicie rozpuści. Całość ostudzić do pokojowej temperatury.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, wlać przecier z winogronu, krótko wymieszać do uzyskana jednolitej w kolorze masy.
Na dno tortownicy o średnicy 22 cm ułożyć delicje galaretką do góry, wyłożyć masę winogronową, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
wykończenie:
500 g fioletowego winogronu (domowego)
1 przeźroczysta galaretka
Winogron umyć, oczyścić z gałązek. Przełożyć do garnka, lekko rozgnieść, dusić pod przykryciem ok. 5-10 minut. Przetrzeć przez sitko. Ponownie mocno podgrzać, wsypać galaretkę, mieszać do jej rozpuszczenia, ostudzić do pokojowej temperatury.
Wystudzoną masę winogronową wyłożyć na wierzch, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Dawno nie jadłam tego typu pianki.
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :D
OdpowiedzUsuń