poniedziałek, 2 września 2019

Tort czekoladowo-malinowy

     Wczoraj były urodziny mojej Córci. Zrobiłam dla niej tort złożony z dwóch rodzajów biszkoptu- kakaowy i "zwykły" biały. Zrobiłam do niego też dwie masy. Jedna zrobiona jest z przetartych malin i kremówki, a druga z gorzkiej czekolady i kremówki. Wyszło kolorowo i bardzo smacznie :)
Wszystkiego najlepszego Córciu!
kakaowy biszkopt:
5 dużych jajek
150 g cukru
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
150 g mąki krupczatki
2 czubate łyżki kakao

Z białek, proszku do pieczenia i cukru ubić sztywną pianę. Do małej miski przełożyć żółtka, wlać olej, krótko ubić, wlać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę wymieszaną z kakao, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 35 min. Ostudzić, przekroić wzdłuż na dwie części.

biały biszkopt:
3 duże jajka
70 g cukru
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
90 g mąki pszennej

Z białek, proszku do pieczenia i cukru ubić sztywną pianę. Do małej miski przełożyć żółtka, wlać olej, krótko ubić, wlać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 25 min. Ostudzić.

do nasączenia:
250 ml wody

masa malinowa:
350 g malin
2 czubate łyżki cukru   (200-250 ml przecieru)
1 czerwona galaretka (najlepiej malinowa)
150 ml śmietanki
250 g mascarpone

Maliny wyłożyć do niedużego garnka, posypać cukrem, podgrzewać pod przykryciem kilka minut aż puszczą sok. Przetrzeć przez sitko, pestki wyrzucić. Powstałego przecieru powinno być ok. 200-250 ml. Ponownie mocno go podgrzać, wsypać galaretkę, mieszać do jej rozpuszczenia, ostudzić. Do miski wyłożyć mascarpone, wlać śmietankę, ubić na sztywną masę. Miksując wlać ostudzony przecier malinowy. Masę podzielić na równe dwie części.

masa czekoladowa:
200 ml kremówki
1 gorzka czekolada (100 g)
2- łyżki cukru
1 płaska łyżka kakao
250 g mascarpone

Śmietankę wlać do niedużego garnka, dobrze pogrzać (nie doprowadzić do zagotowania), wrzucić połamaną czekoladę. Odstawić na ok. 2 minuty, dodać cukier i kakao, wymieszać łyżką. Dobrze schłodzić. Dołożyć mascarpone, ubić na sztywną masę.

składanie tortu:
Na paterę wyłożyć kakaowy blat biszkoptu, nasączyć, wyłożyć połowę masy malinowej, rozsmarować. Nałożyć biały biszkopt, nasączyć, nałożyć drugą połowę masy malinowej, rozsmarować. Na wierzch położyć pozostały biszkopt kakaowy. Wierzch i boki pokryć masą czekoladową. Posypać dowolną posypką cukrową. Dobrze schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz