czwartek, 29 sierpnia 2019

Muffinki z cukinii i bananów z kawałkami czekolady

     Ponownie muffinki, tym razem warzywno-owocowe ponieważ dodałam do nich cukinię i banany. Wilgotne, przyjemnie czekoladowe. W smaku nie czuć cukinii. Doskonałe do wzięcia na drugie śniadanie. Robi się je chwilę w jednej misce, a mieszać można tylko łyżką.
ok. 18 szt.:
200 g cukinii
2 małe bardzo dojrzałe banany
1/2 szklanki cukru
2 duże jajka
100 ml oleju
200 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kakao
50 g czekoladowych kropelek

Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, nie odciskać. Dodać rozgniecione widelcem dojrzałe banany, cukier, całe jajka, olej, mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką lub krótko zmiksować. Wsypać połowę czekoladowych kropelek, wymieszać.
Do metalowej formy na muffinki wyłożyć papierowe papilotki, wylać ciasto do 3/4 ich wysokości. Na wierzch posypać pozostałymi czekoladowymi kropelkami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz