Rewelacyjny bo prosty i nieczerstwiejący dzięki dodatkowi ugotowanej kaszki chlebek. Świetny zarówno do słonych jak i słodkich dodatków. Bardzo ładnie wyrośnięty, miękki, wilgotny, po prostu pyszny :)
300 ml mleka do ugotowania kaszki
3 i 1/2 płaskich łyżek kaszki kukurydzianej
20 g świeżych drożdży
100 ml mleka
1 płaska łyżeczka soli
1 czubata łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
350 g mąki pszennej
300 ml mleka wlać do garnka, wsypać kaszkę kukurydzianą, mieszając doprowadzić do wrzenia. gotować ok. 3-4 min. (lub wg przepisu na opakowaniu). Przykryć folią aluminiową tak by dotykała wierzchu, ostudzić.
Do kaszki wlać resztę mleka, dodać drożdże, sól, cukier i olej, wymieszać. Wsypać mąkę, krótko wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 40-50 min. Przełożyć do keksowej foremki o wymiarach wyłożonej na dnie i krótszych bokach papierem do pieczenia, równomiernie rozłożyć. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 40 min. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30-35 minut.
Można prosić o zdjęcie poglądowe tego mleka / kaszki ?
OdpowiedzUsuńJest rozsypana na desce obok chlebka
Usuń