niedziela, 20 października 2019

Schab z daktylowym oczkiem

     Najlepszy, delikatny, soczysty schab. Przy użyciu zaledwie dwóch przypraw mięso jest idealnie doprawione a owoce daktyli równoważą smak swoją słodyczą.

ok. 1 kg schabu
1 litr wody
2 czubate łyżki soli
2 łyżki majeranku

Do garnka wlać przegotowaną i ostudzoną wodę, wsypać sól, wymieszać do jej rozpuszczenia. Włożyć schab (woda powinna całkowicie go zakrywać), odstawić do lodówki na 24 godz.
Po upływie tego czasu schab wyjąć, cienkim i długim nożem zrobić w środku nacięcie przez całą długość. Włożyć naprzemiennie morele, rodzynki i śliwki. Wierzch obsypać dookoła majerankiem. Na dno naczynia żaroodpornego wlać 2 łyżki oleju, ułożyć schab, piec ok. 1 godz. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 170C. Studzić w zamkniętym piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz