poniedziałek, 9 grudnia 2019

Łaciate ciasto makowo-serowe

     Pyszne ciasto na świąteczny stół łączące w sobie makowca i sernik.
ciasto makowe:
100 g mielonego maku
100 ml mleka
100 g cukru
4 duże jajka
3 lekko zaokrąglone łyżki kaszki manny
2 czubate łyżki bułki tartej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego

Mielony mak zalać wrzącym mlekiem, odstawić do ostygnięcia. Dodać cukier, żółtka, kaszę mannę, bułkę tartą, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy makowej, wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy o wymiarach 21x26 cm lub do tortownicy o średnicy 26 cm, wyrównać.

masa serowa:
200 g sera w kostce
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 żółtko
2 czubate łyżki cukru
20 g miękkiego masła
2 łyżki śmietanki kremówki

Ser zmiksować blenderem. Dodać cukier waniliowy, żółtko, cukier, miękkie masło oraz kremówkę, krótko zmiksować. Powstałą masę serową wyłożyć gęstymi kleksami na wierzchu ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30-35 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz