czwartek, 12 grudnia 2019

Białkowy makowiec

     Gdy po zrobieniu ciast zostanie Wam trochę białek, warto upiec jeszcze jedno by je dobrze wykorzystać. Proste ale pyszne ciasto w formie keksu. Miękkie, wilgotne, bardzo makowe z dodatkiem suszonych fig. Dodatkową zaletą jest to, że jest proste i szybkie w wykonaniu :)

5 białek z dużych jajek
120 g cukru
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
70 ml oleju
70 g maku (nie mielony)
100 g mąki pszennej
4-5 dużych suszonych fig + 1 płaska łyżeczka mąki pszennej

Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Wlać olej, krótko zmiksować. Wsypać mak (nie mielony) i mąkę, jeszcze raz bardzo krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Figi pokroić w kostkę, posypać łyżką mąki, wymieszać. Wsypać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do niedużej formy keksowej, wyrównać. Kawałki fig wystające na wierzchu lekko wcisnąć do środka ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 50-55 minut, do "suchego patyczka".
Wierzch można polać roztopioną mleczną czekoladą i posypać kolorową posypką cukrową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz