piątek, 20 grudnia 2019

Piernikowa karpatka

     Piernikowa karpatka z ciastem z dodatkiem przyprawy do piernika. Krem maślany z dużym dodatkiem miodu. Ciasto z kremem zamiast tradycyjnego piernika :)
ciasto:
1 szklanka wody
100 g masła
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
4 duże jajka

Do rondelka wlać wodę, dodać masło i przyprawę do piernika, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę, nie zdejmując z palnika, energicznie przy tym mieszając aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka tworząc bryłkę. Przełożyć do miski, odstawić do całkowitego wystudzenia. Wbić całe jajka, zmiksować blenderem. Podzielić na dwie równe części. Wyłożyć do dwóch prostokątnych form o wymiarach 21x31 cm, równomiernie rozsmarować.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 30 minut. Ostudzić. 

krem:
500 ml mleka
150 g miodu
1 czubata łyżka cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 żółtka
200 g masła

cukier puder do posypania po wierzchu

Do garnka wlać ok. 400 ml mleka, dodać miód i cukier, doprowadzić do wrzenia.
Pozostałe mleko (ok. 100 ml) wlać do miski, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtka, krótko zmiksować.Wlać na gotujące się mleko z miodem, mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować do zgęstnienia masy (ok. 1-2 minuty). Przelać do miski, wierzch przykryć folią by nie utworzył się kożuch, odstawić do wystudzenia.
Do miski wyłożyć miękkie masło, powoli dodawać ostudzony budyń cały czas miksując. Gdyby masa się zwarzyła wtedy należy do drugiej miski dać ok. 50 g miękkiego masła i ponownie powoli wkręcać masę.
Gotową masę wyłożyć na blat ciasta, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Wierzch posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki do schłodzenia. 

1 komentarz: