poniedziałek, 30 grudnia 2019

Pijana wiśnia

     To ciasto idealnie pasuje na sylwestrową imprezę. Kakaowe ciasto przełożone masą czekoladową na bazie śmietanki z najważniejszym dodatkiem - wiśniami wyjętymi z nalewki. Bardzo delikatne ciasto ze wzmocnioną procentami masą, na pewno będzie przebojem na Waszym stole :)
ciasto:
5 dużych jajek
1 szklanka cukru
120 ml mleka
1/2 szklanki oleju
3 płaskie łyżki kakao
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody

Jajka ubijać z cukrem ok. 3-4 minut aż do uzyskania jasnej, gęstej masy. Wlać mleko, olej, dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę, zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wylać do dwóch form. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut. Ostudzić.

krem:
200 ml śmietanki kremówki do podgrzania + 200 ml kremówki zimnej
100 g gorzkiej czekolady
3 czubate łyżki cukru
1 płaska łyżka kakao
250 g mascarpone
200 g wiśni z nalewki
4-5 kostek gorzkiej czekolady do posypania po wierzchu

Do rondelka wlać 200 ml śmietanki kremówki, dobrze podgrzać (nie dopuścić do zagotowania!), dodać połamaną czekoladę, odstawić na ok. 3-5 minut, wymieszać. Wsypać kakao i cukier, ponownie wymieszać. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Do miski wyłożyć mascarpone, wlać masę czekoladową, zmiksować do połączenia się składników. Gdy zacznie się gęstnieć, wlewać powoli pozostałą zimną kremówkę cały czas przy tym miksując aż powstanie gęsta masa.
1/4 część masy odłożyć do posmarowania wierzchu, do reszty wsypać odsączone wiśnie, wymieszać łyżką.
Na spód czekoladowego ciasta wyłożyć całą masę z wiśniami, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć masę czekoladową bez wiśni, równomiernie rozsmarować. Wierzch posypać startą na tarce lub posiekaną nożem czekoladą. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz