piątek, 6 marca 2020

Szarlotka z bezą

     Najlepsza szarlotka! Lekko cynamonowe jabłka bez dodatku cukru (przy słodkiej bezie nie jest konieczne ich słodzenie) pieczone na kruchym cieście. Przykryte warstwą kisielowej pianki i lekko posypane startym kruchym ciastem. Wyśmienite ciasto które na pewno wam posmakuje :) Szarlotka w eleganckim wydaniu :)

ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g miękkiego masła
5 żółtek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru

Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, żółtka, proszek do pieczenia i cukier. Zagnieść jednolite ciasto. 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki. Pozostałe 2/3 ciasta wyłożyć równomiernie na dno formy o wymiarach 32x21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut.

warstwa jabłkowa:
1,1 kg jabłek
1/2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych. Każdą ćwiartkę jabłka pokroić wzdłuż na 3-4 części i pokroić w cienkie plasterki. Wsypać cynamon, wymieszać. Równomiernie wyłożyć na podpieczone ciasto, lekko docisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 15 minut.

beza:
5 białek
1 szklanka cukru
1 kisiel cytrynowy z cukrem
1/3 szklanki oleju

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wsypać kisiel, krótko zmiksować. Wlać olej, jeszcze raz krótko zmiksować. Wyłożyć na jabłka, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe, schłodzone ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30 minut.

1 komentarz: