wtorek, 10 marca 2020

Zupa cebulowa

     Elegancko podana zupa cebulowa. Z rumiano podsmażoną cebulką, ugotowana, a potem zapieczona w piekarniku. Wierzch to chrupiące ciasto francuskie posypane żółtym serem i kminkiem. Rozgrzewająca, bardzo smaczna :)
1 l bulionu
3 duże cebule
1 łyżka masła
1 czubata łyżka mąki pszennej
sól
biały pieprz
szczypta ostrej papryki
szczypta startej gałki muszkatołowej

wierzch:
ciasto francuskie
50 g żółtego sera
kminek

Cebulę obrać, przekroić na pół, a każdą połówkę wzdłuż na 4 części a potem w poprzek na paski.
Na patelni rozpuścić masło, wsypać cebulę. Na małym palniku powoli smażyć aż do uzyskania złotego koloru (ma pozostać miękka i nie spalona). Do gorącej cebuli wsypać mąkę, wymieszać.
Wlać 2 szklanki bulionu, mieszając doprowadzić do wrzenia.
Pozostałe 2 szklanki bulionu wlać do garnka, dodać z patelni cebulę z bulionem, doprawić solą, pieprzem, papryką, gałką muszkatołową. Gotować ok. 20 minut. Lekko przestudzić.
Zupę rozlać do kokilek, posypać po wierzchu połową startego sera.
Ciasto francuskie pokroić na kwadraty ok. 2-3 cm szersze niż wierzch kokilek. Ciastem nakryć wierzch naczynek, lekko docisnąć do brzegów kokilek. Posypać resztą startego żółtego sera i kminkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 20 minut. Ostrożnie wyjąć z rękawicami z piekarnika. Podawać kokilki na talerzykach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz