wtorek, 24 marca 2020

Babka z mrożonymi malinami

     Niezwykła babka wielkanocna z malinami i malinowym lukrem. Pyszna, wilgotna, mocno owocowa. Bardzo smaczna :)


ciasto:
25 g świeżych drożdży
80 g cukru
150 ml mleka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
30 g rozpuszczonego masła
1 duże jajko
250 g mąki pszennej
80 g mrożonych malin
masło do wysmarowania formy

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, dodać sól, cukier waniliowy, rozpuszczone masło,jajko i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Miskę przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut do wyrośnięcia ciasta.
Wsypać mrożone maliny, delikatnie wyrobić by połączyć owoce z ciastem. Przełożyć do formy na babkę wysmarowanej masłem , ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 35 minut. Ostudzić, polać lukrem.

malinowy lukier:
30 g mrożonych malin
1/2 szklanki cukru pudru

Maliny rozmrozić, przetrzeć przez sitko by usunąć pestki. Wsypać cukier puder, rozetrzeć łyżką do uzyskania gładkiego lukru. W razie potrzeby by uzyskać idealną konsystencję można dosypać niewielką ilość cukru lub dodać odrobinę wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz