środa, 30 grudnia 2020

Biszkopt z masą budyniowo-śmietankową

     Bardzo delikatny, wręcz rozpływający się na podniebieniu biszkopt z kremem zrobionym ze śmietanki kremówki i budyniu. To ciasto tak nam posmakowało, że robiłam go już 3 razy co bardzo rzadko się to zdarza ;) Jedyny minus jest taki, że ciasto trzeba składać dość szybko bo masa szybko się zsiada, najlepiej wcześniej nasączyć spód biszkoptu i rozsmarować dżem a dopiero potem robić krem. Trochę w wyglądzie i w smaku przypomina mi ciasto Pani Walewska choć krem ma zdecydowanie lepszy i delikatniejszy :)



masa budyniowo-śmietankowa:
2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy bez cukru
4 czubate łyżki cukru
400 ml śmietanki kremówki 30%
5 łyżeczek żelatyny
100 ml zimnej wody

1,5 szklanki mleka wlać do garnka, dodać cukier, zagotować. W pozostałym mleku wymieszać proszek budyniowy, wlać do gotującego się mleka, mieszając zagotować to zgęstnienia. Przelać do miski, przykryć folią tak by dotykała powierzchni budyniu, odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Do małego metalowego garnuszka wsypać żelatynę, zalać zimną wodą, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Wstawić ma mały palnik, lekko podgrzać, mieszając doprowadzić do płynnej konsystencji
Śmietanę ubić na sztywną pianę, dodać w dwóch partiach budyń, zmiksować do uzyskania jednolitego kremu. Miksując wlać rozpuszczoną żelatynę. Ciasto trzeba składać dość szybko bo masa szybko się zsiada, najlepiej wcześniej nasączyć spód biszkoptu i rozsmarować dżem a dopiero potem robić krem.

biszkopt:
5 jajek
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1 łyżka oleju
1 szklanka mąki pszennej

Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić, wlać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy o wymiarach 31x22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 30-35 minut. Ostudzić, przekroić wzdłuż na pół. Można też ciasto wylać do dwoch jednakowych foremek o wymiarach 31x22 cm, wyrównać i piec trochę krócej bo w 180C przez ok. 20 minut.

dodatkowo:
ok. 8 łyżek dżemu (galaretka winogronowa - przecierana lub inny, najlepiej bez duzych kawałków owoców)
100 ml wody do nasączenia
ok. 6-8 kostek mlecznej czekolady

wykonanie:
Połowę biszkoptu nasączyć wodą, posmarować cienko dżemem, wyłożyć 3/4 kremu, przykryć drugim biszkoptem, nasączyć, posmarować cienko dżemem, wyłożyć resztę kremu, rozsmarować. Wierzch posypać tartą czekoladą. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz