Drożdżowa gwiazda w wytrawnej wersji. Miękka, puszysta, pełna nadzienia. Robiłam ją do konkursu Graal (i udało się wygrać) więc do nadzienia użyłam puszkę makreli w sosie pomidorowym, do tego dodałam cebulę, paprykę i żółty ser i naprawdę to był świetny pomysł. Gwiazda szybko została zjedzona więc powtórzę ją na Święta :)
ciasto:
10 g świeżych drożdży
100 ml ciepłego mleka
1/3 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
180 g mąki pszennej
nadzienie:
1 puszka fileta z makreli w sose pomidorowym
1/2 drobno posiekanej czerwonej cebuli
1/2 niedużej świeżej czerwonej papryki drobno pokrojonej
50 g startego na drobych oczkach tarki żółtego sera
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i solą, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać ciepłe mleko i olej, wymieszać. Wsypać mąkę, krótko wyrobić. Lekko oprószyć wierzch mąką, odstawić do wyrośnięcia. Wyłożyć na deskę podsypaną mąką, podzielić na trzy równe części. Każdą rozwałkować na koła o średnicy ok. 25 cm.
Jedno koło ułożyć na dużej blasze do pieczenia, wyłożyć połowę rozdrobnionej widelcem ryby, pokrojonej drobno cebuli i papryki oraz startym na drobnych oczkach tarki sera zostawiając pusty brzeg (ok. 2 cm), wyrównać. Nałożyć drugie rozwałkowane ciasto, dopasować do spodu, rozłożyć resztę nadzienia. Nałożyć trzecie rozwałkowane ciasto, dookoła zlepić brzegi ciast. Na środku zrobić lekki ślad z małej szklaneczki literatki. Podzielić nożem do pizzy na 16 równych części środek zostawiając nie przecięty.
Biorąc po dwa kawałki w obie ręce, zawijać w przeciwległą stronę po dwa razy, zlepić na końcu i podwinąć pod spód. Wierzch posmarować roztopionym masłem, posypać siemieniem lnianym. Zostawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut, do zezłocenia wierzchu. Po lekkim ostygnięciu posypać świeżą posiekaną natką pietruszki.
Wprawdzie nie wyszła mi wizualnie taka ładna, jak Tobie, ale smakowo jest perfekcyjna:D Bardzo oryginalny i smaczny posiłek:) Doskonały na kolację.
OdpowiedzUsuń