Dotychczas jeździłam na Święta do rodziców i to oni robili barszcz czerwony. Ja odpowiadałam za ciasta :) W tym roku pierwszy raz zrobiłam zakwas dla swojej rodziny. Już wstawiłam go do lodówki ale robi się go 5-6 dni więc spokojnie jeszcze zdąży się zrobić :) Spróbowałam go zrobić z mieszanych buraków - czerwonych i żółtych (są chyba bardziej słodkie od czerwonych). Po ukiszeniu wszystkie zrobiły się czerwone a zakwas miał piękny rubinowy kolor :)
60 dag buraków czerwonych i żółtych (pół na pół)
1 płaska łyżka soli
2,5 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody
2 listki laurowe
3 ziarnka czarnego pieprzu
2 ziarnka ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z kiszonych ogórków
Buraki obrać, pokroić w cienkie plasterki . Do wyparzonego słoika włożyć obrany czosnek, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe oraz buraki.
W przegotowanej wodzie rozpuścić sól, dodać sok z kiszonych ogórków, wymieszać, zalać buraki. Słoik przykryć podwójnie złożoną gazą, zawiązać ją by nie spadła.
Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5-6 dni. Po tym czasie przecedzić, zalać do słoika, wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz