poniedziałek, 14 grudnia 2020

Ciasteczka norweskie

     Urocze ciasteczka pieczone w Norwegii na Boże Narodzenie. Inna nazwa to Berlinerkranser która podobno świadczy o tym, że niemieccy imigranci przywieźli do Norwegii ten przepis. Kształtem mają imitować wieńce.

Do zrobienia tych ciastek używamy surowe i gotowane żółtka. Dzięki temu są kruche i mają piękny żółty kolor. Przed pieczeniem smarujemy je białkiem i posypujemy cukrem perlistym, Pyszne, kruche, maślane, ciekawe w kształcie, polecam. Przepis stąd


porcja na 32 szt.:

1 żółtko z jajka ugotowanego na twardo

1 surowe żółtko

90 g cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

100 g miękkiego masła

150 g mąki pszennej

białko do posmarowania wierzchu

cukier perlisty do posypania


Do miski bić żółtko, dodać cukier i gotowane żółtko, dobrze rozetrzeć łyżką. Dodać cukier waniliowy, miękkie masło oraz mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 43 części. Z każdej z nich wałkować ok. 14 cm wałeczki, przełożyć je w połowie tworząc coś podobnego do nie zawiązanej pętelki.

Białko roztrzepać widelcem, każde ciastko nim posmarować, posypać cukrem perlistym. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 17 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz