Urocze ciasteczka pieczone w Norwegii na Boże Narodzenie. Inna nazwa to Berlinerkranser która podobno świadczy o tym, że niemieccy imigranci przywieźli do Norwegii ten przepis. Kształtem mają imitować wieńce.
Do zrobienia tych ciastek używamy surowe i gotowane żółtka. Dzięki temu są kruche i mają piękny żółty kolor. Przed pieczeniem smarujemy je białkiem i posypujemy cukrem perlistym, Pyszne, kruche, maślane, ciekawe w kształcie, polecam. Przepis stąd
porcja na 32 szt.:
1 żółtko z jajka ugotowanego na twardo
1 surowe żółtko
90 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
100 g miękkiego masła
150 g mąki pszennej
białko do posmarowania wierzchu
cukier perlisty do posypania
Do miski bić żółtko, dodać cukier i gotowane żółtko, dobrze rozetrzeć łyżką. Dodać cukier waniliowy, miękkie masło oraz mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 43 części. Z każdej z nich wałkować ok. 14 cm wałeczki, przełożyć je w połowie tworząc coś podobnego do nie zawiązanej pętelki.
Białko roztrzepać widelcem, każde ciastko nim posmarować, posypać cukrem perlistym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 17 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz