piątek, 11 grudnia 2020

Orzechowy miodownik z gotowanym serem

     Miodowe ciasto przekładane gotowaną masą serową z chrupiącą warstwą orzechową czyli po prostu sernik gotowany z piernikiem ;) Ładnie się kroi i co najważniejsze - blaty piernikowego ciasta są miękkie zaraz po wystudzeniu masy serowej czyli po ok. 3 godzinach :) Robi się dość szybko bo czas pieczenia to zaledwie 15 minut! I mamy z głowy za jednym pieczeniem i sernik i piernik ;)  Jest pyszne! Zapisuję do częstego wykorzystywania :)

ciasto:

450 g mąki pszennej

100 g cukru

100 g miękkiego masła

3 pełne łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki płynnego miodu

2 duże jajka

1 zaokrąglona łyżeczka sody

1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia

1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika

Do miski wsypać mąkę, dodać resztę składników: cukier, miękkie masło, jogurt, płynny miód, całe jajka, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części. Każdą z nich wyłożyć do blaszki o wymiarach 32x21 cm (wymiary spodu blaszki), wyrównać. 

Jedno ciasto (bez polewy orzechowej) włożyć do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 15-16 minut, do zrumienienia.

Na drugie surowe ciasto wyłożyć gorącą polewę orzechową, równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 15-16 minut.

Ostudzić oba blaty ciasta.


polewa orzechowa do jednego blatu ciasta:

250 g grubo siekanych orzechów włoskich

90 g cukru

80 g masła

3 łyżki miodu

Do rondelka  wyłożyć masło, miód i cukier, podgrzać do rozpuszczenia się masła. Wsypać posiekane orzechy, gotować ok. 3-4 minut. Gorącą masę wylać na jeden surowy blat ciasta.


masa serowa:

pół kg białego sera w kostce

1/2 szkl. cukru

1 budyń śmietankowy bez cukru

1 czubata łyżka mąki pszennej

20 g miękkiego masła

100 ml mleka

1 duże jajko

Do miski wyłożyć biały ser w kostce, dodać resztęskładników: cukier, budyń w proszku, mąkę pszenną, miękkie masło, mleko i całe jajko. Zmiksować blenderem na jednolitą masę. Przelać na patelnię, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować do zgęstnienia ok. 1 minutę.

Gorącą masę serową wylać na blat ciasta miodowego ułożony w formie do pieczenia, wyrównać. Nałożyć blat ciasta z polewą orzechową, docisnąć. Odstawić do całkowitego wystudzenia, a potem do lodówki do schłodzenia.

Ciasto jest miękkie zaraz po całkowitym wystudzeniu czyli po ok. 3 godz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz