poniedziałek, 20 lipca 2020

Ucierane ciasto z agrestem i kruszonką

     Bardzo smaczne, delikatne ciasto. Z sezonowymi owocami, u mnie z agrestem. Nie mogło być inaczej w tym przypadku, musiała być i kruszonka ;) Łatwe w wykonaniu ponieważ wszystkie składniki uciera się razem w jednej misce (oprócz kruszonki). Dla mnie taki kawałek ciasta ze szklanką mleka to letni ideał ;)

kruszonka:
150 g mąki pszennej
70 g cukru
80 g miękkiego masła

Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać  mąkę i cukier, palcami zagnieść kruszonkę.

ciasto:
200 g miękkiego masła
150 g cukru
4 małe jajka
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
250 g mąki pszennej
1 budyń waniliowy bez cukru
50 ml mleka
500 g agrestu

Do miski wyłożyć miękkie masło, Wsypać cukier, utrzeć.  Dodać jajka, proszek do pieczenia, mąkę, budyń w proszku i mleko, jeszcze raz zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną formę o wymiarach 31x23 cm, wyrównać.
Na wierzch równomiernie rozsypać umyty, pozbawiony szypułek i osuszony agrest, a następnie kruszonkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 55-60 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz