Bardzo smaczne, delikatne ciasto. Z sezonowymi owocami, u mnie z agrestem. Nie mogło być inaczej w tym przypadku, musiała być i kruszonka ;) Łatwe w wykonaniu ponieważ wszystkie składniki uciera się razem w jednej misce (oprócz kruszonki). Dla mnie taki kawałek ciasta ze szklanką mleka to letni ideał ;)
kruszonka:
150 g mąki pszennej
70 g cukru
80 g miękkiego masła
Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać mąkę i cukier, palcami zagnieść kruszonkę.
ciasto:
200 g miękkiego masła
150 g cukru
4 małe jajka
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
250 g mąki pszennej
1 budyń waniliowy bez cukru
50 ml mleka
500 g agrestu
Do miski wyłożyć miękkie masło, Wsypać cukier, utrzeć. Dodać jajka, proszek do pieczenia, mąkę, budyń w proszku i mleko, jeszcze raz zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną formę o wymiarach 31x23 cm, wyrównać.
Na wierzch równomiernie rozsypać umyty, pozbawiony szypułek i osuszony agrest, a następnie kruszonkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 55-60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz