poniedziałek, 10 sierpnia 2020

Chutney wiśniowy

     Wiśnie w innej odsłonie, nie przetworzone na dżem czy sok. Chutney z wiśni to doskonały, oryginalny dodatek do mięsa, np. z kaczki, serów lub do wędlin. Słodko-kwaśny smak z odrobiną ostrości zamknięty w słoiku, bardzo smaczny :)


1 kg wiśni
1 duża cebula
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
100 ml octu jabłkowego
100 g cukru

Wiśnie wydrylować, przełożyć na patelnię lub do garnka.
Cebulę pokroić w małą kostkę, wsypać do wiśni.
Przyprawić białym pieprzem, solą, cynamonem i goździkami. Dodać ocet i cukier. 
Gotować do zgęstnienia mieszając od czasu do czasu.
Gorące zlać do słoiczków, pasteryzować ok. 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz