środa, 16 września 2020

Delikatne naleśniki nadziewane mięsem i warzywami z najlepszej patelni

     Produkty MÜNSTER CS Kochsysteme są wykonane z wysokiej jakości kutego aluminium bezpiecznego dla żywności (food safe). W sklepie Cookin.pl pierwszy raz spotkałam się z patelnią do naleśników (właśnie tej firmy) która ma szorstką w dotyku powłokę i nawet trochę się obawiałam jak sobie poradzę z przewracaniem naleśników. Zostałam bardzo mile zaskoczona bo powłoka okazała się odporna na przywieranie a naleśniki (nawet ten pierwszy) bardzo łatwo się odwraca :) 
Równie ważne co łatwość przewracania jest dla mnie jest to, że w przeciwieństwie do "zwykłych" patelni, ta nie posiada w swoim składzie metali ciężkich, PFOA i APEO i wiem, że nic nie przedostanie się z tego do mojego jedzenia. Ważne jest to przede wszystkim dla alergików.
Patelnia jest duża, większa od tych które posiadałam do tej pory więc szybciej zużyjemy ciasto i nie musimy długo stać nad patelnią :)
Ja mam płytę gazową i tu świetnie się sprawdziła ale ta patelnia doskonale nadaje się też do płyt indukcyjnych.
Dzięki niskim brzegom patelni łatwo można przewrócić naleśniki, racuszki i pancakes :)


 

ciasto na ok. 5-6 szt.:
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
szczypta sody

Do miski wlać mleko, wodę, dodać jajka, cukier, sól, olej, sodę i mąkę, zmiksować na jednolite ciasto. Odstawić na ok. 20 minut. Smażyć naleśniki.

polędwiczka wieprzowa
przyprawa do gyrosa
3 łyżki oleju
sałata
duży pomidor
papryka
ser żółty

Polędwiczkę pokroić w paski, posypać przyprawą do gyrosa, olej, wymieszać. Smażyć cały czas przy tym mieszając.
Na usmażone naleśniki układać ser żółty, sałatę, usmażone mięso, porajony pomidor i paprykę. Zawinąć w rulon, przekroić na 2 lub 3 części.
Można podawać z sosem czosnkowym

2 komentarze: