Ciastka z płatkami owsianymi i pestkami chrupiącej dyni. Bez dodatku mąki! Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Błyskawiczne i bardzo proste w przygotowaniu. Użyłam do nich polskich pestek dyni firmy Korszeń. Wyhodowaną przez siebie na lubelskiej ziemi bezłupinową dynię prażą na miejscu. Już wątpiłam czy są w Polsce tak cudowne, lokalne firmy. Bardzo smaczna, chrupiąca i przede wszystkim całkowicie polska, bardzo polecam.
50 g masła
70 g cukru
1 duże jajko
100 g płatków owsianych
50 g pestek dyni
50 g rodzynek
1 zaokrąglona łyżka błyskawicznej kaszki manny
Masło rozpuścić, dodać cukier, jajko, płatki owsiane, pestki dyni, rodzynki i kaszkę mannę, wymieszać łyżką. Nakładać łyżką na blaszkę, formować okrągłe ciastka.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 14-15 minut.
pyszne!
OdpowiedzUsuń