Prosty torcik bez pieczenia z użyciem domowych fioletowych winogron. można zrobić go bez użycia miksera, wystarczy zwykła trzepaczka :) Przy tym jest dość mało kaloryczny no i bardzo smaczny :)
ciasteczkowy spód:
50 g kakaowych ciastek - herbatników
30 g miękkiego masła
Do tortownicy o średnicy 20 cm wsypać bardzo drobno pokruszone a najlepiej zmiksowane blenderem ciastka wymieszane z miękkie masłem, wyrównać, docisnąć dłonią lub szklanką.
masa serowa:
200 g mielonego białego sera
180g naturalnego jogurtu
60 g cukru
3 lekko zaokrąglone łyżeczki żelatyny
50 ml zimnej wody
Do miski wyłożyć ser i jogurt, wsypać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia. Żelatynę wsypać do metalowego kubka, zalać wodą, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Postawić kubek na małym palniku, delikatnie podgrzać by żelatyna się rozpuściła. Nie wolno dopuścić do jej zagotowania! Wlać żelatynę do masy serowej cały czas przy tym ją intensywnie mieszając.
Na ciasteczkowy spód wylać serową masę, wstawić do lodówki do jej zastygnięcia.
winogronowa pianka:
500 g ciemnych winogron
180 g naturalnego jogurtu
50 g cukru
4 zaokrąglone łyżeczki żelatyny
50 ml zimnej wody
Winogron obrać z gałązek, przełożyć do garnka, zgnieść rękami, gotować ok. 10 minut. Ostudzić przetrzeć przez sitko. Dodać jogurt, wymieszać.
Żelatynę wsypać do metalowego kubka, zalać wodą, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Postawić kubek na małym palniku, delikatnie podgrzać by żelatyna się rozpuściła. Nie wolno dopuścić do jej zagotowania! Wlać żelatynę do przecieru z winogron cały czas przy tym ją intensywnie mieszając.
Wylać na zastygniętą masę serową, wyrównać, stawić do logówki do zastygnięcia.
prezentuje się po prostu obłędnie :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepięknie!
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglada :)
OdpowiedzUsuń