wtorek, 6 października 2020

Jabłka w cieście

     Sezon na jabłka w pełni ale czasu wiecznie mało by zrobić szarlotkę, więc postanowiłam zrobić jabłka w cieście. Usmażyłam je na patelni z nieprzywierającą powłoką Carl Schmidt Sohn K2. Można ją dostać w sklepie Cookin.pl

Na takiej patelni wszelkie smażenie można z powodzeniem smażyć na minimalnej ilości tłuszczu bez obaw że potrawa przywrze do dna. 

Patelnia K2 pokryta jest 3-warstwową, nieprzywierającą powloką non-stic Greblon imitującą granit.Jest ona bardzo trwała, odporna na zarysowania. Przy tym pozbawiona jest szkodliwych związków APEO, PFOA, NMP i NEP.

Smażenie na takiej patelni to czysta przyjemność :)



2  jajka

1/2 szklanki mleka

1 szklanka mąki pszennej

1 płaska łyżka cukru

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki cynamonu

4-5 jabłek

olej do smażenia

cukier puder do posypania


Do miski wlać mleko, dodać całe jajka, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon. Zmiksować na jednolite ciasto.

Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ok. 2 mm plasterki, wydrążyć środek. 

Na patelni rozgrzać olej, kłaść plastry jabłka zamoczone w cieście. Smażyć na niezbyt dużym palniku z obu stron. wykładać na papierowy ręcznik. Oprószyć cukrem pudrem.

Najlepsze są podane na ciepło.



sklep Cookin.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz