Sezon na jabłka w pełni ale czasu wiecznie mało by zrobić szarlotkę, więc postanowiłam zrobić jabłka w cieście. Usmażyłam je na patelni z nieprzywierającą powłoką Carl Schmidt Sohn K2. Można ją dostać w sklepie Cookin.pl
Na takiej patelni wszelkie smażenie można z powodzeniem smażyć na minimalnej ilości tłuszczu bez obaw że potrawa przywrze do dna.
Patelnia K2 pokryta jest 3-warstwową, nieprzywierającą powloką non-stic Greblon imitującą granit.Jest ona bardzo trwała, odporna na zarysowania. Przy tym pozbawiona jest szkodliwych związków APEO, PFOA, NMP i NEP.
Smażenie na takiej patelni to czysta przyjemność :)
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżka cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
4-5 jabłek
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Do miski wlać mleko, dodać całe jajka, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon. Zmiksować na jednolite ciasto.
Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ok. 2 mm plasterki, wydrążyć środek.
Na patelni rozgrzać olej, kłaść plastry jabłka zamoczone w cieście. Smażyć na niezbyt dużym palniku z obu stron. wykładać na papierowy ręcznik. Oprószyć cukrem pudrem.
Najlepsze są podane na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz