poniedziałek, 23 listopada 2020

Bułki z ziemniakami

     Wspaniałe bułki. Miękkie, pięknie wyrośnięte, utrzymują wilgoć nawet na drugi dzień (po tym czasie nie wiem bo wszystkie zostały zjedzone). Każda trochę inaczej smakuje przez dodanie różnych posypek. Doskonałe do wędlin, serów ale również (z sezamem) do dżemu :)


75 g ugotowanych ziemniaków

15 g świeżych drożdży

1/2 łyżeczki cukru

1/2 łyżeczki soli

1 jajko

50 ml mleka

50 ml ciepłej wody

1 łyżka oleju

300 g mąki pszennej

ziarna słonecznika

czarnuszka

sezam


Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier i sól, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Ziemniaki przetrzeć przez sito, przełożyć do drożdży, wlać mleko i wodę, dodać jajko, olej i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na podsypaną mąkę deskę, podzielić na 8 równych części. Każdą z nich uformować w niedużą kulę. Ułożyć obok siebie w okrągłej formie do pieczenia o średnicy cm. Zostawić do wyrośnięcia. Wierzch posmarować wodą lub roztrzepanym jajkiem, posypać naprzemiennie ziarnami słonecznika, czarnuszką i sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 min. do zrumienienia wierzchu. Studzić na kratce.

2 komentarze: