Wspaniałe bułki. Miękkie, pięknie wyrośnięte, utrzymują wilgoć nawet na drugi dzień (po tym czasie nie wiem bo wszystkie zostały zjedzone). Każda trochę inaczej smakuje przez dodanie różnych posypek. Doskonałe do wędlin, serów ale również (z sezamem) do dżemu :)
75 g ugotowanych ziemniaków
15 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
50 ml mleka
50 ml ciepłej wody
1 łyżka oleju
300 g mąki pszennej
ziarna słonecznika
czarnuszka
sezam
Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier i sól, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Ziemniaki przetrzeć przez sito, przełożyć do drożdży, wlać mleko i wodę, dodać jajko, olej i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na podsypaną mąkę deskę, podzielić na 8 równych części. Każdą z nich uformować w niedużą kulę. Ułożyć obok siebie w okrągłej formie do pieczenia o średnicy cm. Zostawić do wyrośnięcia. Wierzch posmarować wodą lub roztrzepanym jajkiem, posypać naprzemiennie ziarnami słonecznika, czarnuszką i sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 min. do zrumienienia wierzchu. Studzić na kratce.
piękne i wyrośnięte!
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wyglada.
OdpowiedzUsuń