Pyszna szarlotka z kruchym orzechowym ciastem. Prażone jabłka nie potrzebują cukru ponieważ słodyczy dodaje pyszna pianka bezowa. Polecam :)
ciasto:
3 żółtka
100 g masła
2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g mielonych orzechów włoskich
150 g mąki pszennej
Do miski wsypać mąkę i mielone orzechy, dodać żółtka ,miękkie masło, cukier puder, proszek do pieczenia, zagnieść jednolite ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 25 cm, równomiernie rozłożyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 min.
masa jabłkowa:
1 łyżka masła
1 kg jabłek
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki, przełożyć do garnka z rozpuszczonym na dnie masłem, dodać cukier waniliowy i cynamon, dusić pod przykryciem (jeśli jabłka są mało soczyste można podlać ok. 50 ml wody). Odparowane z nadmiaru soku jabłka zostawić do ostudzenia.
beza:
3 białka
150 g cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wsypać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
wykonanie:
Na podpieczony kruchy spód wyłożyć ostudzone jabłka, wyrównać. Wyłożyć bezę, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto z lodówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40-45 min. Upieczone ciasto można posypać po wierzchu cukrem pudrem.
Też taką robiłam ostatnio.
OdpowiedzUsuń