poniedziałek, 16 listopada 2020

Orzechowa szarlotka z bezą

     Pyszna szarlotka z kruchym orzechowym ciastem. Prażone jabłka nie potrzebują cukru ponieważ słodyczy dodaje pyszna pianka bezowa. Polecam :)

ciasto:

3 żółtka

100 g masła

2 łyżki cukru pudru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g mielonych orzechów włoskich

150 g mąki pszennej


Do miski wsypać mąkę i mielone orzechy, dodać żółtka ,miękkie masło, cukier puder, proszek do pieczenia, zagnieść jednolite ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 25 cm, równomiernie rozłożyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 min.


masa jabłkowa:

1 łyżka masła

1 kg jabłek

1 łyżeczka cukru waniliowego

1/2 łyżeczki cynamonu


Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki, przełożyć do garnka z rozpuszczonym na dnie masłem, dodać cukier waniliowy i cynamon, dusić pod przykryciem (jeśli jabłka są mało soczyste można podlać ok. 50 ml wody). Odparowane z nadmiaru soku jabłka zostawić do ostudzenia.


beza:

3 białka

150 g cukru

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej


Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wsypać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.


wykonanie:

Na podpieczony kruchy spód wyłożyć ostudzone jabłka, wyrównać. Wyłożyć bezę, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto z lodówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40-45 min. Upieczone ciasto można posypać po wierzchu cukrem pudrem.

1 komentarz: