wtorek, 10 listopada 2020

Torcik orzechowo-gruszkowy

      Fantastyczne ciasto w formie torciku. Biszkopt z mielonymi orzechami przełożony jest tu masą śmietanową oraz masą czekoladową z waniliowymi gruszkami. Opis jest dość długi ale wykonanie nie jest aż tak skomplikowane i trudne jak się wydaje. Smak wynagrodzi nam czas przygotowania, jest przepyszny! Bardzo polecam, ja zapisuję ten przepis do moich ulubionych :) 

biszkopt orzechowy:

3 duże jajka

100 g cukru

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki oleju

50 g mielonych orzechów włoskich

100 g mąki pszennej


Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Dodać żółtka i olej, krótko zmiksować. Wsypać mielone orzechy i mąkę, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 25 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec "do suchego patyczka", ok. 30 minut. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na połowę.

gruszki:

500 g twardych gruszek

2 szklanki wody

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego


Gruszki obrać, pokroić w ok. 1 cm kostkę. 

Do garnka wlać wodę, dodać cukier i cukier waniliowy, doprowadzić do wrzenia. Wsypać gruszki, zagotować ok. 1 minuty, odstawić do całkowitego ostudzenia. Dobrze odcedzić na sicie (syropu nie wylewać).


masa śmietanowa:

150 ml śmietanki kremówki

125 g mascarpone

2 zaokrąglone łyżki cukru


Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier. Ubijając wlewać śmietankę aż do uzyskania gęstej masy.


do nasączenia:

100 ml syropu z ugotowanych gruszek


masa czekoladowa:

200 ml śmietanki kremówki

125 g mascarpone

2 zaokrąglone łyżki cukru

100 g gorzkiej czekolady (2 kostki odłożyć do starcia na wierzch)


Czekoladę rozpuścić nad parą wodną, ostudzić. 

Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier. Ubijając wlewać śmietankę aż do uzyskania niezbyt gęstej masy. Wlać rozpuszczoną czekoladę, krótko zmiksować. Dodać dobrze odsączone gruszki, wymieszać łyżką.

wykonanie:

Na spód tortownicy ułożyć dół biszkoptu orzechowego, nasączyć 50 ml syropu z gruszek. Wyłożyć całą masę śmietanową, wyrównać, przykryć drugą częścią biszkoptu orzechowego, lekko docisnąć, nasączyć resztą syropu z gruszek.

Na wierzch wyłożyć całość masy czekoladowo-gruszkowej, wyrównać. Posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz