poniedziałek, 11 stycznia 2021

Faworki na winie

      Bardzo kruche faworki bez śmietany za to z dużym dodatkiem białego półsłodkiego wina. Faworki bez "ubijania" wałkiem a i tak pełne pęcherzyków. Warunkiem kruchości jest bardzo cienkie rozwałkowanie ciasta :) Dla mnie odkrycie roku! Bardzo polecam!


300 g mąki pszennej

3 żółtka

100 ml białego półsłodkiego wina


Na stolnicę wysypać mąkę, dodać żółtka, mieszając nożem powoli wlać wino. Wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na bardzo cienkie koło o średnicy co najmniej 42 cm. Radełkiem kroić na cienie i długie paski (ok. 3 x 10 cm), pośrodku każdego z nich zrobić kilkucentymetrowe nacięcie, przeplatać przez otwór.

Na patelni rozgrzać olej, smażyć na rumiano z obu stron. Wyłożyć na ręcznik papierowy. Posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Czy może być wytrawne białe wino ? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam ale na pewno tak. Faworki i tak są potem posypywane cukrem :)

      Usuń