wtorek, 2 lutego 2021

Biszkopt orzechowy z czekoladowym kremem

     Przepyszne, puszyste orzechowe ciasto przełożone lekkim czekoladowym kremem. Biszkopt  z wyczuwalnymi małymi kawałkami orzechów przyjemnie chrupie, a masa czekoladowa rozpływa się na podniebieniu :) Idealny duet smakowy znany z popularnych cukierków :) Mimo że porcja jest na większą blaszkę to ciasto kroi się na dość duże kawałki i zjada się je błyskawicznie ;) Bardzo polecam!


 biszkopt:

6 dużych jajek

1 szklanka cukru

1 płaska łyżka proszku do pieczenia

2 łyżki oleju

1 szklanka mąki pszennej

200 g mielonych orzechów włoskich


Białka ubić z proszkiem do pieczenia i z cukrem na sztywną piankę. Żółtka krótko ubić z olejem, wlać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę i orzechy, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Podzielić na pół, wyłożyć do dwóch jednakowych form do pieczenia o wymiarach 22x31 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30-35 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu (druga porcja ciasta w formie może spokojnie poczekać aż upiecze się pierwsza). Ostudzić.

krem:

250 g mascarpone

500 ml śmietanki kremówki

200 g gorzkiej czekolady

3-4 łyżki cukru


Do niedużego garnka wlać szklankę śmietanki, podgrzać ale nie gotować. Zdjąć z palnika, wrzucić połamaną czekoladę, wsypać cukier, zaczekać ok. 2 minuty, wymieszać do rozpuszczenia się czekolady. Ostudzić.

Do miski wyłożyć mascarpone, wlać resztę śmietanki, ubić do uzyskania gęstej masy. Wlać ostudzoną czekoladę, ponownie zmiksować na gęstą masę.

Jeden blat biszkoptu orzechowego nasączyć ok. 70 ml wody (ok. 1/3 szkl.), wyłożyć połowę masy czekoladowej. Przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć taką samą ilością wody. Na wierzch wyłożyć resztę masy, wyrównać, można posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi. Wstawić do lodówki do schłodzenia, najlepiej na cała noc.

4 komentarze:

  1. Mniam, chętnie by się zjadło takie wspaniale ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ apetycznie to wygląda. Uwielbiam ciasta na bazie orzechów - są o wiele bardziej wilgotne, niż te z dodatkiem samej mąki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciacho najlepiej smakuje do filiżanki aromatycznej kawy :)

    OdpowiedzUsuń