Pyszne, miękkie, ładnie wyrośnięte pączki. Proste w wykonaniu, z łatwo dostępnych składników, nie wymagające długiego wyrabiania. Prawie wszystkie zostały zjedzone tego samego dnia :) Polane lukrem i posypane siekanymi orzechami i skórką pomarańśczową smakują doskonale :)
porcja na ok. 24 niezbyt duże pączki:
20 g świeżych drożdży
70 g cukru
szczypta soli
200 ml mleka
50 g masła
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka rumu
400 g mąki pszennej
olej do smażenia
dżem malinowy do nadziania
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i solą, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać ciepłe mleko i roztopione masło, wymieszać. Dodać jajko i żółtka, cukier waniliowy, rum oraz mąkę, wyrabiać ok. 3-5 minut. Wierzch ciasta lekko posypać maką pszenną, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyłożyć na deskę posypaną mąką, rozwałkować na grubość ok. 1,5 - 2 cm, wykrawać kółka małą szklanką o średnicy 6 cm. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Olej wlać do garnka, rozgrzać do ok. 170C, smażyć na ciemno złoty kolor z obu stron. Wykładać na papierowy ręcznik. Po ostudzeniu nadziać przy pomocy szprycy dżemem.
Można też nadziewać pączki przed smażeniem gęstą marmoladą lub odsączonymi wiśniami z konfitury.
Polać lukrem, posypać posiekanymi orzechami włoskimi i skórką paomarańczową.
Wyglądają naprawdę idealnie,pączki jak malowane:)
OdpowiedzUsuń