poniedziałek, 8 lutego 2021

Pączki - ulubione

      Pyszne, miękkie, ładnie wyrośnięte pączki. Proste w wykonaniu, z łatwo dostępnych składników, nie wymagające długiego wyrabiania. Prawie wszystkie zostały zjedzone tego samego dnia :) Polane lukrem i posypane siekanymi orzechami i skórką pomarańśczową smakują doskonale :)


porcja na  ok. 24 niezbyt duże pączki:

20 g świeżych drożdży

70 g cukru

szczypta soli

200 ml mleka

50 g masła

1 jajko

2 żółtka

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżka rumu

400 g mąki pszennej

olej do smażenia

dżem malinowy do nadziania


Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i solą, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać ciepłe mleko i roztopione masło, wymieszać. Dodać jajko i żółtka, cukier waniliowy, rum oraz mąkę, wyrabiać ok. 3-5 minut. Wierzch ciasta lekko posypać maką pszenną, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyłożyć na deskę posypaną mąką, rozwałkować na grubość ok. 1,5 - 2 cm, wykrawać kółka małą szklanką o średnicy 6 cm. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. 

Olej wlać do garnka, rozgrzać do ok. 170C, smażyć na ciemno złoty kolor z obu stron. Wykładać na papierowy ręcznik. Po ostudzeniu nadziać przy pomocy szprycy dżemem.

Można też nadziewać pączki przed smażeniem gęstą marmoladą lub odsączonymi wiśniami z konfitury.

Polać lukrem, posypać posiekanymi orzechami włoskimi i skórką paomarańczową.

1 komentarz: