Do zrobienia tych rurek zbierałam się od dawna i w końcu zrealizowałam plany :) Kruche ciasto bez cukru nadziane masą budyniowo-maślaną. Wierzch posypany cukrem pudrem. Bardzo smaczne, ślicznie wyglądają na talerzu i wcale nie są tak trudne do zrobienia jak się wydaje :)
ok. 23-25 szt.
ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g miękkiego masła + ok. 1 łyżeczka do smarowania metalowych rurek
125 g kwaśnej śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
szczypta soli
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, śmietanę i sól, zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 1 godz. Podzielić na dwie części. każą z nich rozwałkować na grubość ok. 1 mm. Pokroić na cienkie na ok. 1,5-2 cm szerokości i długie na ok. 30 cm paski. Foremki na rurki posmarować masłem, nawijać na nie paski ciasta zaczynając od cieńszej strony.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 20 minut. Lekko ostudzić, zdjąć z metalowych rurek, zostawić do całkowitego ostudzenia.
krem:
1,5 szklanki mleka
1 budyń waniliowy bez cukru
3-4 czubate łyżki cukru
150 g miękkiego masła
Ugotować gęsty budyń, przykryć wierzch folią aluminiową, całkowicie ostudzić to temperatury pokojowej.
Do miski wyłozyć miękkie masło o temperaturze pokojowej, miksując dodawać po 1 łyżce budyniu. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z gwiaździstą tylką, nadziewać ostudzone rurki. Wierzch posypać cukrem pudrem,
O rany, ale idealne rurki!
OdpowiedzUsuńAle piękne!
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj zrobiłam takie same, tylko nadzienie ze śmietany i madkarpone
OdpowiedzUsuńMoja mama często takie piekła. Przypomniałaś mi smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńRurki, prawdziwa najlepsza w świecie klasyka :)
OdpowiedzUsuń