Przepyszna tarta/mazurek na bardzo kruchym cieście. Smak przypomina blok czekoladowy :) Znika błyskawicznie bo smakuje wybornie :) Taką masę można wylać na mniejsze korpusy babeczek. Do masy wg upodobań można dodać też inne bakalie - rodzynki lub żurawinę Bardzo polecam!
ciasto:
250 g mąki pszennej
140 g miękkiego masła
2 czubate łyżki cukru pudru
2 żółtka
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, cukier i żółtka, zagnieść ciasto. Wyłożyć na dno i boki formy do tarty o średnicy 24 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut. Ostudzić.
masa:
150 g masła
100 ml mleka
0,5 szklanki cukru
2 czubate łyżki kakao
1,5 szklanki mleka w proszku
50 g grubo posiekanych orzechów laskowych
Do rondelka wlać płynne mleko, dodać masło, cukier i kakao, mieszając doprowadzić do wrzenia. Lekko ostudzić (ok. 5 minut, masa powinna być jeszcze gorąca). Wsypać mleko w proszku, lekko wymieszać łyżką a potem zmiksować blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Od razu wylać na spód tarty, rozprowadzić po całej powierzchni. Zaraz potem obficie posypać grubo siekanymi orzechami laskowymi (można lekko je wcisnąć w masę). Ostudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz