czwartek, 11 marca 2021

Tarta z masą z mleka w proszku z orzechami laskowymi

     Przepyszna tarta/mazurek na bardzo kruchym cieście. Smak przypomina blok czekoladowy :) Znika błyskawicznie bo smakuje wybornie :)  Taką masę można wylać na mniejsze korpusy babeczek. Do masy wg upodobań można dodać też inne bakalie - rodzynki lub żurawinę  Bardzo polecam!


 ciasto:

250 g mąki pszennej

140 g miękkiego masła

2 czubate łyżki cukru pudru

2 żółtka

Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, cukier i żółtka, zagnieść ciasto. Wyłożyć na dno i boki formy do tarty o średnicy 24 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut. Ostudzić.


masa:

150 g masła

100 ml mleka

0,5 szklanki cukru

2 czubate łyżki kakao

1,5 szklanki mleka w proszku

50 g grubo posiekanych orzechów laskowych

Do rondelka wlać płynne mleko, dodać masło, cukier i kakao, mieszając doprowadzić do wrzenia. Lekko ostudzić (ok. 5 minut, masa powinna być jeszcze gorąca). Wsypać mleko w proszku, lekko wymieszać łyżką a potem zmiksować blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Od razu wylać na spód tarty, rozprowadzić po całej powierzchni. Zaraz potem obficie posypać grubo siekanymi orzechami laskowymi (można lekko je wcisnąć w masę). Ostudzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz