Jedno z najlepszych ciast drożdżowych. Miękkie, wilgotne, przeplatane cienką warstwą masy serowej. Nie jest też zbyt skomplikowane w wykonaniu. Długo trzyma świeżość. Doskonałe zarówno do filiżanki kawy jaki i mleka ale też jako drugie śniadanie na wynos. Smakowało nawet osobie która nie przepada za ciastem drożdżówym :) Polecam
ciasto:
20 g świeżych drożdży
70 g cukru
szczypta soli
200 ml ciepłego mleka
50 g rozpuszczonego masła
1 małe jajko
400 g mąki pszennej
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i solą, zalać ciepłym mlekiem i rozpuszczonym masłem, wymieszać. Dodać jajko i mąkę, wyrobić ciasto. Rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach ok. 38x 28 cm. Na wierzch rozsmarować masę serową zostawiając 1 cm brzegi, zawinąć w rulon, przeciąć wzdłuż na pół. Obie części ciasta przeplatać między sobą, końcówki złączyć tworząc wieniec. Ostrożnie przenieść na blachę do pieczenia (można spróbować go zsunąć), poprawić kształt. Odstawić w ciepłe miejsca na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na ok. 30-35 minut do zrumienienia wierzchu.
nadzienie:
350 g twarogu w kostce
40 g miękkiego masła
40 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 żółtko
Twaróg (koniecznie z kostki a nie z wiaderka) przełozyć do miski, dodać masło, cukier, cukier waniliowy i żółtko, zmiksować blenderem.
lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyzka wody
Do cukru pudru wlać wodę, rozetreć łyżką, polać ostudzony wieniec.
Ojej, wygląda po prostu rewelacja! O to połączenie ciasta drożdżowego z serem, pyszności:)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńCiasto wyglada ze przed pieczeniem bylo ponacinane a Pani napisala ze tylko zwiniete w rulon Prosze pisac jakPani rzeczywiscie zrobila.
OdpowiedzUsuńCiasto nie było nacinane lecz przeplatane. Dlatego tak wyglada.
UsuńBardzo Pania przepraszam to ja powinnam dokladnie czytac a dopiero potem pisac.Jeszcze raz mocno Pania przepraszam.
OdpowiedzUsuńAni przez chwilę się nie gniewałam :)
UsuńSuper ciasto!!! Nie za słodkie, puszyste, mięciutkie. Drożdżowe ciasta nigdy mi nie wychodziły. Ale to jest rewelacyjne. Fakt, trochę się namęczyłam przy wyrabianiu. Ręcznie to trochę trwało nim zaczęło odchodzić od ręki ale praca się opłaciła. Nawet mojemu mężowi smakowało. A jemu trudno dogodzić 😉
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakowało:)
UsuńDziś robiłam po raz drugi i wyszło tak samo pyszne 😋 Więc to nie przypadek😉
UsuńWitam serdecznie Pani Dorotko
OdpowiedzUsuńCałkiem przez przypadek znalazłam przepis Ciasto marmurkowe
To jej moje naj najulubieńsze ciasto od dzieciństwa pomimo takiego ogromu wyboru
Ale ten przepis przebił wszystkie
o mamumniu jaki on jest przyyyyyszny puszysty lekko mokrawy nie za slodki nie bajka niebo w mordeczce
Super dziekuje ślicznie
Napewno wypróbuje innych pani przepisów
Pozdrawiam cieplutko Sylwia
przetestowałam, mogę polecić, naprawdę fajny drożdżuch!!!!
OdpowiedzUsuń